Phoslock - élővizek algamentesítése természetes módon Phoslock - élővizek algamentesítése természetes módon

Phoslock - élővizek algamentesítése természetes módon

Szinonimák: Phoslock, Algablokk, Lantán Bentonit
CAS - szám: nem elérhető
EINECS - szám: nem elérhető

Milyen problémára kínál megoldást?

A tápanyagok túlzott feldúsulása az úgynevezett eutrofizáció. Ez a folyamat súlyos ökológiai problémát jelent, számos veszélyforrással jár, ilyen például a toxinképző kékalgák megjelenése. Az élővizekbe a természetes élettevékenységek, pl. élőlények (hal, vízimadár) ürüléke, tetemek bomlása, természetes bemosódás, iszapbomlás stb. miatt állandóan jelen van egy természetes eredetű és mértékű tápanyag bevitel. A problémát az emberi tevékenység miatti túlzott tápanyagbevitel (pl.: szennyvíz, műtrágyázás, nagyüzemi állattartás, stb.) jelenti.

A szabályozás szempontjából fontos ún. limitáló szerepet, a Liebig-elv szerint a foszfor játssza (az elv azt mondja ki, hogy a szárazföldi növényekhez hasonlóan az algák szaporodását a szén, nitrogén és foszfor közül az az elem korlátozza, amelyik a 102 : 16 : 1 közelítő moláris arányhoz viszonyítva hiányosan áll rendelkezésre, és a gyakorlatban a legkönnyebben ez a foszforral érhető el). Ennek ellenére a szennyvíztisztítással foglalkozók évtizedeken keresztül csak a szerves anyag eltávolítására összpontosítottak, anélkül, hogy a foszfor (P) felkeltette volna a figyelmüket.

A Phoslock egy forradalmian új technológia, mely megoldást kínál az algaproblémákra a foszfor szabályozása által.

A készítmény rövid története

1994: Az ausztrál kormány megbízásából a CSIRO kifejleszti a Phoslock-ot, az ausztrál természetes vizekben történő algaproblémák kezelésére.
‌1997: Nemzetközi szabadalmi bejelentés
2000: Első alkalmazások Ausztráliában
‌2001: Licenc eladása IMT részére (ma,Phoslock Water Solutions, Sydney)
‌2001 – 2004: Alkalmazások: Ausztráliában, Új-Zélandon, Dél-Afrikában, Hondurasban, Dél-Kelet Ázsiában
‌2005-től: Kereskedelmi bevezetés kezdete Európában. Sikeres alkalmazások: Anglia, Németország, Hollandia, Lengyelország, Dánia területén. Eutrofizálódott tavak keltek új életre, Észak-Németországban rekreációs tavak, Lengyelországban egy ivóvízbázisként is szolgáló tó.

Engedélyezés hazai helyzete

Országos Kémiai Biztonsági Intézet OKBI 87/2/200. sz. állásfoglalása szerint a Phoslock nem biocid termék
Országos Tiszti főorvosi Hivatal OTH 664-4/2007. iktatószámú 2007. február 6.-i keltezésű szakvéleménye szerint, nem veszélyes készítmény, közegészségügyi szempontból nem jelent veszélyt, alkalmazásához OTH engedélyére nincs szükség
VITUKI kísérleti engedély kelte: 2007. május 04: Alkalmazás kísérleti jelleggel engedélyezve. Az alkalmazás során mintavételezéssel is nyomon fogjuk követni a fizikai, kémiai és biológiai változásokat.

Termék összetétele

A Phoslock kémiailag lantán bentonit, egy modifikált agyagásvány. Összetétele 95 % bentonit és 5% Lantán-ion (La3+), mint aktív komponens.

A termék hatásmechanizmusa

A Phoslock alkalmazása közben a vízben lévő foszfor az agyagásványban lévő lantánnal egy oldhatatlan vegyületet képez, megköti a foszfort, mintegy bezárja az agyagásvány szerkezetébe. Kivonja az alga tápanyagát a tóból, így az alga nem jut táplálékhoz, gyakorlatilag éhezik. A foszfát megkötése közben lantánfoszfát (LaPO4) keletkezik az alábbi egyensúlyi reakció szerint:

La3+ + PO43- = LaPO4
Ez egy reverzibilis folyamat, mely erősen jobbra, a csapadék irányába van eltolva.

A szer kettős hatással bír, ülepedés közben a vízben oldott foszfátot megköti – azonnali hatás -, de leülepedve a tó aljára megköti a később bekerülő ill. az üledékből felszabaduló foszfátot is - tartós (évekig tartó) hatás.

A termék előnyei:

Természetes megoldás:

Alkalmazás után a vízben oldott foszfort megköti, leülepszik a fenékre és stabil foszfát ásvány keletkezik, hasonlóan a természetben előforduló nehéz ásványokhoz.

Üledék réteg:

természetes vizekben, pl. tavak, folyók, a Phoslock vékony, 1–3 mm vastagságú reaktív üledékréteget képez, mely képes megkötni az üledékben lévő és a felette elhelyezkedő víztömegből is a foszfort.

Stabilitás

A Phoslock nem engedi vissza az egyszer már megkötött foszfort akkor sem ha a fizikai és kémiai körülmények változnak. A Phoslock stabil széles pH, sótartalom és hőmérséklet tartományban is. Képes megkötni a foszfort oxigénszegény, vagy anaerob körülmények között is, melyek eutrofizált vizekben előfordulnak.

Gyors, hatékony foszfor eltávolítás

A Phoslock gyorsan és hatékonyan eltávolítja a vízben oldott foszfátokat, alacsony koncentráció mellett is. Természetes vizekben a Phoslock gyorsan megköti az oldott foszfort a víztömegből és üledékbe kerül.

Toxicitás mentes

Számos hozzáférhető tanulmány bizonyítja, többek között a 2008-as Ausztrál Eco Toxicity Report, hogy a Phoslock nem jelent veszélyt az élővizekre és a benne élő vízi szervezetekre (halak, egyéb növények,stb.).

Egyszerű alkalmazás

A termék stabilitása biztonságossá teszi az alkalmazást és kezelést.

Nem károsítja az élővilágot

A Phoslock nem teszi halottá az élővizet, mert a foszfát koncentrációt csak csökkenti egy alacsony szintre (akár a kimutathatósági határ közelébe is), de nem csökkenti zéróra, sőt foszfát pufferként működik. Tulajdonképpen egy alacsonyabb bioprodukciós szintre állítja be az élőhelyet (tavat, víztárolót, stb.), foszforéhezéshez közeli állapotot idéz elő. Tulajdonképpen nem is algamentesítő a szó klasszikus értelmében, mivel nem öli meg az élő algát, inkább egy bioregulátor, mely az eutrofizációnak nem kedvező, de a vízi élet számára még alkalmas, természet közeli állapotot idéz elő.

Összességben a Phoslock az a készítmény mely hosszú távon is megbízhatóan és hatékony módon védi meg a vízbázisok, ivóvíztárolók, tavak vízminőségét, úgy hogy közben nem változtatja ökológiailag halottá azt a vízbázist, amit meg kívánunk védeni.

Termékválaszték:

A Vinyl Kft. mint kizárólagos hazai forgalmazó a hazai kerti tavak kezelőire és tulajdonosaira gondolt amikor a termékválaszték mélyítése mellett döntött. Így létrejött az Algablokk nevű termék mely összetételben 100%-ig megegyezik a Phoslock-al, viszont kisebb kiszerelésekben kapható, egyszerű kezelési útmutatóval a felhasználók igényeihez igazodva.

Biztonsági információk: nem veszélyes anyag

Kiszerelési egységek és mennyiségek:

  Kiszerelések
Phoslock 25kg-os zsákok
Algablokk 1kg, 2kg és 5kg-os vödrök

Szállítási idő:
Folyamatos készletet tartunk budapesti raktárunkban, saját tartályokkal rendelkezünk hogy rövid és rugalmas átfutási időt tudjunk biztosítani partnereink számára.

Vegyszerre van szüksége? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Szakértő kollégáink segítenek abban, hogy egészen biztosan a megfelelő vegyszert válassza.

Szakmai tagságaink

Eurochlor
Fürdőszövetség
Vízikőzmű